Az erdei kalandpark egy új, természetben űzhető, -a biztonságot messzemenően szem előtt tartva- kihívásokat jelentő szabadidős tevékenység.

A magaslati kötélpálya élő fák lombkorona szintjén kialakított, összetett ügyességi-, technikai feladatok rendszere, melyhez elengedhetetlen, folyamatos leesés elleni biztosítási rendszer is tartozik.

Természetes erdei környezetben, a fák lombkorona szintjén, mesterséges kötélhidak és egyéb műszaki megoldások segítségével lehet a magasban akadálypályákon végig haladni. Az erdei kalandpark a hazai és nemzetközi szabadidős tevékenység egyik robbanásszerűen fejlődő, látványos és izgalmas szereplője. A világon már számos helyen -pl. Franciaország, Ausztria- üzemeltetnek ilyen jellegű pályákat.

A kötéltechnikai sajátosságok, és a magasban történő feladatok megoldása mellett igazi kuriózumot a fák magasabb szintjeinek környezete ad. A maga nemében egyedülállóan hasznos szabadidő eltöltését jelenti, mint a gyerekek, fiatalok, mint pedig a felnőttek (akár az egész család) részére.

Pályák: Az erdei kalandpark több, különböző nehézségű pályát foglal magában. A feladatokat általában 5-6 m magasságban, folyamatos leesés elleni védelem megtartása mellett, speciálisan ehhez a tevékenységhez kifejlesztett, kialakított, védőeszközök használatával lehet megoldani.

Jelen pillanatban a Kötélszív Kft. repertoárja több mint 100 akadályra tehető, melyek közül több mint két tucat a cég saját fejlesztése. A felhasznált anyagok minősége, valamint az építés technológiája minden szempontból maximálisan megfelel a hatályos európai szabványoknak, sőt, a biztonság tekintetében még a megköveteltnél is szigorúbb szabályrendszert állított fel a cég. Kizárólag bevizsgált, minőségi bizonyítvánnyal rendelkező anyagok kerülnek felhasználásra. A terepet arborista szakember ellenőrzi, és szükség esetén ultrahangos vizsgálatra is sor kerül. Az elkészült terveket statikai szakember láttamozza, és annak biztonságát számításokkal is igazolja. A pálya minden esetben a jogszabályi előírásoknak megfelelő minősítést kap.

A Kötélszív Kft. eddig kétféle, a világon egyedülállónak számító erdei magaslati drótköteles csapatépítő pályarendszert fejlesztett ki. A pályák már több televíziós műsorban is sikeresen debütáltak. És a Csillebércen, Mecsekextrémben és a Zamárdi Kalandparkban megépített csapatépítő pályáink töretlen népszerűségnek örvendenek. A csapatépítő tréning során a résztvevők a zárt irodai környezetből kiszakadva szerezhetnek tapasztalatokat – egy szabadtéri, helyszínen.

Csapatépítő pályáinkat kifejezetten erre a célra fejlesztettük: ezeken a pályákon csak egymást segítve, együttműködve illetve a csapat által támogatva érhetnek célba a résztvevők, egyedül nem.

Ez a fajta közösségi élmény fejleszti az együttműködési, kommunikációs és problémamegoldó képességeket. A csapattagok gyakorolják a szabálykövetést, az odafigyelést, fejlődik empatikus készségük, nő az egymás iránti bizalmuk és a tűrőképességük. A közös “megpróbáltatások” élménye hatékonyabbá teszi a dolgozók közötti kommunikációt, növeli az egymás iránti megbecsülést, és az együttműködési hajlandóság szintjét is. A program a csapatszellem felerősödése mellett a közösség, a munkahely, és a munkaadó iránti lojalitás erősödését is eredményezi. A pályaelemek úgy lettek kialakítva, hogy leküzdésükhöz nem szükségeltetik külön felkészültség, átlagos kondícióval bárki bátran vállalkozhat rájuk. Így nem zárunk ki senkit az élményből.

Terveik között szerepel továbbá több külföldi fejlesztésű akadályelem meghonosítása és forgalmazása. Komplett tervekkel rendelkezünk egy vakok és gyengén látók számára kifejlesztett speciális akadálypálya megépítéséhez is. Ennek ötlete és kidolgozása szintén a Kötélszív Kft. önálló szellemi (és megvalósulás esetén gyakorlati) terméke.